הזכאות לשירותי החינוך המיוחד

במערכת החינוך במבשרת ציון קיימות מסגרות חינוכיות מותאמות לתלמידי החינוך המיוחד. המחלקה עוסקת בשיבוץ התלמידים המיוחדים ובהקמת מסגרות מיוחדות המותאמות לצרכיהם. ילדים עם צרכים מיוחדים משולבים במסגרות החינוך הרגיל, בחינוך המיוחד לסוגיו ובמסגרות משלבות נוספות. לכל תלמיד ותלמידה מתקיימת מסגרת חינוכית מותאמת אישית המעניקה מענה יעיל ואיכותי לצרכיהם.

 

השלבים לקבלת זכאות לשירותי חינוך מיוחד

ילדים מאותרים על ידי מנהלת המעון, הגננת בגן הילדים, המחנכת/יועצת מבית הספר.

אלה יפנו את ההורים להמצאת מסמכים ויגישו את הילד לועדת איפיון וזכאות.

וועדת זכאות ואפיון היא גוף תכנון והחלטה הפועל מתוך תקנות החינוך המיוחד, ותפקידה לקבוע את הזכאות של תלמידים עם צרכים מיוחדים לקבלת שירותי חינוך מיוחדים, ולהתאים את ההיקף של סל השירותים המיועדים להם בהתאם לרמת התפקוד שלהם. בנוסף, הוועדה מעניקה מידע להורים של התלמידים על השירותים שהם זכאים לקבל בכל מסגרת חינוכית בהם הם לומדים.

הוועדה פועלת בתחום הרשות המקומית שבה רשום התלמיד על-פי תעודת הזהות של ההורים שלו. הוועדה עורכת ערכאות על ידי קביעת זכאותו של התלמיד עם אחת או יותר מהמוגבלויות הבאות: לקות למידה, הפרעת קשב וריכוז, הפרעות התנהגותיות ורגשיות, עיכוב התפתחותי, שפתי, חשד למוגבלות שכלית התפתחותית ורמת התפקוד של התלמיד.

יש לציין כי הוועדה אינה מחויבת לקבוע זכאות לשירותי חינוך מיוחד לכל תלמיד. אם התלמיד זכאי לשירותים, הם יינתנו על פי סל שירותי החינוך המיוחד של בית הספר.

כדי לגשת לוועדה, יש לוודא שיש ברשותכם את המסמכים המתאימים, כולל מסמכים קבילים על אבחון המוגבלות, בדיקות השמיעה והראייה, שאלון להורים ותלמידים, שאלון הפנייה לוועדת זכאות ואפיון וטופס ויתור על סודיות.

הורים שילדיהם במסגרת חינוכית יגישו את כל המסמכים המפורטים באמצעות הצוות החינוכי של בית הספר.

הורים שילדיהם לומדים במסגרות חינוכיות פרטיות יגישו את כל המסמכים המפורטים באמצעות המחלקה לחינוך מיוחד ופרט ברשות המקומית למייל:

כתובת המייל לשליחת הבקשה היא [email protected].

 

שימו לב- ניתן להגיש ילדים ולוועדות זכאות ואפיון  עד לתאריך 30.3 בלבד!!!

הזמנה לוועדה תישלח אל ביתכם בדואר רשום, לכתובת המעודכנת ברישומי המועצה, לפחות 14 ימים לאחר הדיון המתוכנן. בשבוע הקודם לוועדה, תשלח תזכורת לכם. אם שיניתם את כתובתכם או מספר הטלפון שלכם, אנא עדכנו אותנו באמצעות הטלפון 02-5348514/515.

הדיונים יתקיימו בכל שנה עד ה-31 במאי. במקרים חריגים ובאישור מנהל המחוז, יתקיימו גם דיונים לאחר המועד הקבוע, לבחינת מימוש הזכאות בשנת הלימודים הנוכחית.

החלטת הוועדה תישלח אליכם בדואר רשום תוך כחודש מסיום הוועדה. ישנה אפשרות לחתום על טופס שליחת החלטה באמצעות המייל.

מעוניינים לערער? אם ברצונכם לערער על החלטת ועדת הזכאות ואפיון, תוכלו להגיש בקשה לוועדת השגה תוך 21 יום מקבלת ההחלטה. הוועדה הנ"ל מתקיימת במשרד החינוך תחת פיקוחו של מנהל המחוז או נציגו.

יש להגיש את הבקשה ישירות למשרד החינוך באמצעות טופס מקוון. מידע נוסף ניתן למצוא בפורטל משרד החינוך.

 

 

לאחר קבלת הזכאות עוברים לשלב הבא...

בחירת המסגרת החינוכית

בהתבסס על החלטה של ועדת זכאות ואפיון, יש להורים את האפשרות לבחור את המסגרת החינוכית המתאימה ביותר לילדם, ובהתאם לכך יתקבע השיבוץ המיטבי המספק את כל הצרכים המיוחדים שנזהרו והונצחו. כלומר, ההורים יכולים לבחור את סוג המסגרת החינוכית שבה ילמד התלמיד, מתוך מגוון האפשרויות הניתנות לבחירה:

א. כיתה רגילה במסגרת חינוכית רגילה ( עם סל שילוב)

אחת האפשרויות המוצעות היא מסגרת החינוך הרגילה, בה תלמידים מתווספים לכיתה רגילה עם סל שילוב. בשיבוץ זה, ילדים המתווספים יקבלו סל אישי המכיל שעות הוראה שבועיות, תמיכות למידה מגוונות, טיפול אישי או סיוע נוסף, כך שהם יוכלו להתקדם בלימודיהם בצורה מותאמת אישית. קביעת הרכב סל התמיכות האישי לתלמיד ופילוח התמיכות נעשים בתיאום ובשיתוף פעולה בין בית הספר או הגן לבין הצוות הרב מקצועי והמתי"א, תוך שיתוף פעולה עם התלמיד וההורים שלו.

הבחירה במסגרת חינוכית רגילה עם סל שילוב היא דרך יעילה ומקצועית להבטיח את כלל הצרכים החינוכיים והמיוחדים של התלמידים, ולספק להם את התמיכה המקצועית והאישית הנדרשת.

ב. כיתת חינוך מיוחד במסגרת חינוכית רגילה .

ג. מסגרת של חינוך מיוחד שניתנים בה שירותי חינוך מיוחד.

על ההורים מוטלת האחריות להודיע לוועדת הזכאות והאפיון בתוך תקופת זמן של 14 ימים מרגע שהם נודעים להם על קביעת הוועדה. אם ההורים לא יביאו את בחירתם לידיעת הוועדה במועד המצוין, הוועדה יכולה לקבוע את המסגרת החינוכית המתאימה לילד. במקרה כזה, הוועדה צריכה לתת עדיפות לשילוב הילד במוסד חינוכי רגיל.

שימו לב - אם ועדת הזכאות והאפיון מגלה, בהתבסס על דעתם של מקצוענים בתחום הטיפולי, כי קיים חשש ממפגע בשלום ילדכם או של אחרים במסגרת החינוכית שבחרתם, סוג המסגרת יועבר לדיון עם מנהלת אגף החינוך המיוחד במשרד החינוך או סגניתה. זאת לאחר תתאפשר הזדמנות להשמיע את עמדתכם בתוך 14 ימים מיום קבלת ההודעה על בחירתכם.

 

השיבוץ למסגרת.

לאחר שהוחלט על השמתו של הילד במסגרת החינוך המיוחד, הועבר הטיפול לוועדת השיבוץ של הרשות המקומית בה הוא מתגורר, בנמצאת במחלקת החינוך המיוחד ברשות. ועדת השיבוץ מתבקשת לבצע בדיקת נתונים מקיפה ומפורטת על מנת לקבוע את המסגרת החינוכית המתאימה לילד. בדיקת הנתונים כוללת את רמת הזמינות במסגרת המיועדת, המרחק הנסיעה מבית הילד, האם קיימת אפשרות להסעה מתאימה לתלמידים ועוד.

השיבוץ יתבצע במסגרת חינוכית המתאימה ביותר לילד, ועדיף שתהיה קרובה ככל האפשר למקום המגורים שלו. במידה ולא ניתן למצוא מסגרת חינוכית המתאימה בסמיכות למקום המגורים, הילד יובא למסגרת הנמצאת מחוץ לתחום הרשות המקומית המקובלת.

חברי ועדת השיבוץ כוללים נציגים מהמתי"א, הפיקוח המיוחד של משרד החינוך, נציגים מהרשות המקומית, ונציגים מהשירות הפסיכולוגי. הם אחראים לדיון ולקבלת ההחלטות הקשורות לשיבוץ הילד במסגרת החינוך המיוחד.

ההורים אינם מוזמנים לשתף פעולה בוועדת השיבוץ. עם זאת, אם ההורים מעוניינים במסגרת חינוכית ספציפית, יש לציין את שמה עוד לפני תחילת הדיון בוועדת הזכאות והאפיון. הבקשה של ההורים תעלה בפני ועדת השיבוץ, אך יש לקחת בחשבון שלא תמיד ניתן להיענות על הבקשה מסיבות מערכתיות.

 

חשוב לדעת

כל ילד זכאי לקבל חינוך מיוחד המתאים לצרכיו הפרטיים. אך, במקרים בהם אין במועצה המקומית מסגרת חינוך מיוחדת מותאמת, התהליך של שיבוץ הילד במסגרת מתאימה מתחיל על ידי יצירת דיאלוג עם רשויות סמוכות.

על מנת להבטיח את השיבוץ המתאים של הילד, המועצה מתקשרת תחילה לרשויות השייכות למחוז הפיקוח המקומי שלהן (במקרה זה, י-ם) ומבקשת לשבץ את הילד במסגרת החינוך המקומית. אם נמצא שאין אפשרות לשבץ את הילד במסגרת הזו, הגורם המקומי פונה לרשויות הרחוקות יותר ומבקש לשבץ את הילד באופן מתאים באזורם.

כל התהליך נמשך ברמת הרשויות מול הרשויות והאחריות לשיבוץ הילד מוטלת על הרשות אשר בתפקיד שיבוץ הילד גר. בכך נשמרת הגישה המקצועית והמקובלת במערכת החינוך ונעניק לילד הזכות לקבל את החינוך המתאים לצרכיו גם במקרים בהם אין במועצה המקומית מסגרת חינוך מיוחדת מתאימה.

 

מתי מתקבל השיבוץ?

שיבוץ בגני החינוך המיוחד של המועצה : וועדת השיבוץ מתכנסת בתחילת חודש יולי וכמה ימים לאחר מכן ההורים מקבלים אישור של שיבוץ ילדם.

לגבי כיתות החנ"מ במועצה:

במידה ומתוכננת להיפתח כיתת חנ"מ, רק לאחר אישור הפיקוח להקמת הכיתה תינתן הודעת השיבוץ. במקרה שיש כיתה קיימת ויש מקום פנוי בתוך המועצה, תשובת השיבוץ תישלח עד תחילת יולי. אם השיבוץ דורש פנייה לרשות חיצונית, מחוץ למגרש מבשרת ציון, התשובות יישלחו לנו לאחר שהרשות הרלוונטית תענה לפנייתנו.